Search
Close this search box.

Primetili ste učestalo opadanje kose? Evo koji su ključni razlozi za to!

Duga, bujna i gusta kosa sinonim je ženske senzualnosti i lepote, pa je i velika želja svake od nas. Uprkos brojnim preparatima, učestalim tretmanima i adekvatnoj nezi, čini se da se nikada više žena nije borilo sa prekomernim opadanjem kose. Ako se pitate zbog čega, neki razlozi su genetski, ali većina je individualnih, onih sa kojima se svaka žena suočava kao pojedinac.

Kako bismo vam barem malo pomogli da pronađete odgovor na pitanje zašto vam kosa opada, izdvojili smo najčešće simptome sa kojima se žene sa ovim problemom, suočavaju.

#Stres

Kada ste poslednji put imali dan bez stresa? Teško je setiti se. Stresirate se zbog posla, novca, nedsotatka vremena i naravno, niste jedini. Usled prekomernog stresa folikule dlake prerano prestaju da rastu i ulaze u fazu mirovanja, a zatim, nakon otprilike tri meseca vaša kosa iz telogenog stanja prelazi u stanje opadanja. Dobra vest je ipak, da gubitak kose nije trajan, nakon tri do četiri meseca od stresne situacije, kosa će prestati da opada, a nova će početi da vam raste, zato se potrudite da u tom periodu, koji za vašu kosu predstavlja novi početak, svoj organizam ne izlažete stresnim situacijama.

#Iznenadni gubitak kilograma

Vaše telo je naviknuto na količinu nutrijenata, kojom ga svakodnevno hranite, a kada unos te količine postane znatno manji, vaše telo reaguje na razne načine, jedan od tih načina je i opadanje kose. U ishrani kose, proteini igraju ključnu ulogu, zato pri planiranju novog režima ishrane, obratite pažnju da ne smanjite previše unos proteina.

#Nedostatak gvožđa

Nedostatak gvožđa jedan je od najčešćih razloga gubitka kose kod mladih devojaka, a zdravom ishranom ovaj nedostatak možete lako nadoknaditi, povećanim unosom spanaća i crvenog mesa. Uz gvožđe poradite na unosu vitamina B12 i D koji su ključni za rast kose.

Ukoliko primetite da je jedan od ovih simptoma opadanja kose i vaš, pokušajte da ga temeljno rešite, kako biste svojoj kosi dali novu šansu da bude zdrava, snažna i jaka.

Foto: @thevivaluxury

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp