Pripremite svoj dom za proleće

Proleće je godišnje doba za čula. Kada ugledamo prve zumbule i đurđevke, ili cvetove trešnje kako se rađaju, a budi nas veseli cvrkut ptica, priroda nam šalje poruku: Vreme je da se osvežimo, restartujemo i napunimo novom energijom. I dok napolju osećamo kako proleće stiže na razne načine, malo je truda potrebno da istu tu svežinu unesemo i u naš dom.

Čista kuća

Sređivanje možda nije za svakoga, ali čiste kuće jesu. Toliko ćete više uživati u svom domu jednom kada se otarasite prašine i ostalih sitnica koje su se tokom zime nakupile posvuda. Operite prozore kako biste pustili svetlo da uđe unutra, oživite boje na svojim tepisima i sklonite prašinu sa lustera. Vaša kuća će zablistati i biće spremna za toplije mesece koji nam dolaze!

Uklonite nepotrebne stvari

Prolećno čišćenje nije uspešno ako vam svaki kredenac puca od papira i neiskorišćenih sitnica, a površine u vašem domu krase gomile koječega. Izvršite ,,kontrolu” svuda gde imate previše stvari koje vam ne trebaju ili ih više nikada nećete upotrebiti. Poklonite nekome ili donirajte sve što je višak.

Provetrite

Najbrži i najlakši način da pozovete proleće u svoj dom je da otvorite sve prozore. Ako imate ventilatore, upalite i njih kako bi vazduh brže cirkulisao. Ništa nije bolje nego da izbacite bakterije napolje, a ubacite svež i čist prolećni vazduh.

Preuredite svoj orman

Proleće je jako nepredvidivo godišnje doba, to već znamo. Promene od sunčanog dana preko naleta vetra i kiše do ponovnog razvedravanja dešavaju se bukvalno preko noći. Spakujte sve najdeblje i najtoplije džempere i čizme, kako biste napravili mesta za raznovrsne slojeve poput mantila, blejzera, kardigana i kožne jakne. Unesite i malo svetlijih tonova kako biste osvežili svoju ,,paletu boja”. Zimsku odeću operite, opeglajte ili odnesite na hemijsko čišćenje, a onda je, tako čistu odložite do sledeće zime. Nepotrebne stvari donirajte u humanitarne svrhe ili poklonite onima koji imaju manje od vas.

Promenite dekoraciju i prekrivače

Isto kao sa ormanom, i vašem nameštaju je potrebno osveženje. Promenite teške, zimske prekrivače i jastučnice. Operite jastuke, dušeke i posteljinu i namestite sveže, lakše materijale.

Unesite malo cveća

djurdjevak

Stavite u vazu narcise, đurđevke, jorgovan ili magnoliju i trešnju u cvatu i istog trenutka će u vašem domu sinuti proleće. Osim toga, i vi ćete se osetiti bolje kada vas preplavi miris ovih predivnih cvetova.

Kupite sezonsko voće i povrće

Nakon meseci karfiola, kelja, paškanata i jabuka, spremni smo za malo delikatnije i svežije ukuse koji se pojavljuju. Potražite na pijaci asparagus, grašak, rotkvice, mladi luk, a uskoro nam stižu i jagode!

Srećan početak proleća!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp