Search
Close this search box.

#beauty talk: Kako negovati kožu skalpa?

skalp

Iako se čini da nezi vlasišta pridajemo najmanje pažnje, dužina, sjaj i kvalitet naše kose zavise upravo od njega. Kako bismo to predupredili donosimo vam detaljan vodič za negu skalpa, koji će imati neverovatne benefite za našu kosu.

Pročitajte: Beauty tema: Kako da vam kosa celog dana bude puna volumena?

#Perite kosu svaki drugi dan

Vlasište je produžetak kože na našem čelu, te bi ga trebalo negovati podjednako kao i kožu lica. Ipak, svakodnevno pranje kose u većini slučajeva neizvodljivo je, te pokušajte da je perete barem svaki drugi dan. Koža glave može da pati od nakupljanja bakterija, koje napreduju u masnom okruženju, što je problem, koji se rešava čestim pranjem kose.

#Koristite namenske šampone

Koristite proizvode namenjene za negu skalpa, bez sulfata i sintetike, za najnežnije čišćenje.

#Masaža vlasišta

Ukoliko tokom pranja kose redovno masirate vlasište, poboljšaćete cirkulaciju i pospešiti brži rast kose, a ujedno ćete koži glave omogućiti da primi sve benefite proizvoda za negu, koje korisitie.

Pročitajte: #beauty talk: Da li veći spf nužno pruža bolju zaštitu?

#Nanesite SPF na izložena područja

Skalp može da izgori, baš kao i koža lica, što dovodi do nelagodnosti, perutanja i ljuštenja. Pored toga UV zraci imaju izuzetno štetan efekat na kosu, oksidiraju i razgrađuju njenu proteinsku strukturu i oštećuju disulfidne veze, zbog čega pramenovi kose postaju suvi i lomljivi, a povećava se i opadanje kose.

Kako biste ovo predupredili, uvek koristite SPF na izloženim delovima vlasišta.

#Piling skalpa

Baš kao koža lica, i vaše vlasište čezne za benefitima nežnog pilinga. Piling uklanja masti i mrtve ćelije i poboljšava opšte stanje vlasišta. Piling birajte prema potrebama kože vaše glave, u zavisnosti da li vam je koža masna, suva, sklona perutanju.

#Izbacite ulja

Vaša kosa i koža glave imaju potpuno različite potrebe. Ulja neguju i hrane kosu, ali masne kiseline u ulju mogu izazvati proliferaciju kvasca, koji izaziva iritaciju i svrab.

#Izbegavajte spavanje sa mokrom kosom

Prirodni kvasac na koži uživa u tamnim, mračnim uslovima, ako je koža glave vlažna duže vreme, dolazi do njene iritacije, zato izbegavajte odlazak u krevet sa mokrom kosom, već uvek nađite vremena da je prosušite, kako biste sprečili iritaciju, perutanje i svrab.

Foto: @asiabolewskaa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp