Search
Close this search box.

Sve tajne konturisanja

Od kada je Kim Kardašijan otkrila tajnu svog savršenog oblika lica, konturisanje je postalo glavna i obavezna stvar kod šminkanja. Iako se u praksi kod profesionalnih šminkera koristi već dugo godina i zapravo i nije neka novost, kod nas ,,običnih“ šminkera i te kako jeste.

Bilo kako bilo, zapravo ga nije izmislila Kim. Ona je samo dobro uočila mogućnosti ove tehnike, ali je i definitivno pospešila njen uticaj na makeup svet.

Da biste ispravno naneli konturu trebalo bi da znate koji je vaš oblik lica, a ako još niste sigurni koji je, lako možete proveriti ovde.

Konturisanjem lica ćemo prekriti nedostatke, a istaći ono najbolje. To je zapravo putokaz kojeg se treba držati. Sva područja lica koja želimo da istaknemo ćemo posvetliti, a ona koja želimo sakriti potamniti.

Kada ste ustanovili svoj oblik lica, vreme je da vam damo kratka uputstva kojih bi trebalo da se držite kada je reč o adekvatnom konturisanju:

  • Za ovalno lice ćemo potamniti bradu i čelo uz ivicu kose, dok ostali deo možemo posvetliti.
  • Za okruglo lice potamnićemo čeone kosti (kosti čela), jagodice i vilicu, dok ćemo posvetliti bradu, čelo i područje ispod očiju.
  • Za trouglasto lice potamnićemo čeone kosti, a posvetliti središte lica, čelo, bradu i područje ispod očiju.
  • Za kockasto lice potamnićemo čeone kosti i bradu, a posvetliti središte čela, ispod očiju i vrh i središte brade.

Što se proizvoda za konturisanje tiče,  pronaći ćete različita pakovanja – od tečnih, preko onih u prahu ili stiku, pa do pakovanja u paletama.

Glavna i najveća greška konture je kada je naneste toliko jako, a pritom je ne ,,izblendujete“, odnosno ne ujednačite dobro, da se razlika jasno vidi. Njena uloga je da izgleda kao da su to vaše prirodne crte lica, a ne da svi jasno vide liniju između svetlijih i tamnijih delova.

Kako bi se to sprečilo najlakše je naneti konturu u stiku koju kasnije možete ujednačiti na dva načina:

  • Četkicom za blendiranje (ujednačavanje)
  • Sunđerom

Jednačiti četkicom je lagan i već naširoko isproban način, važno je samo da odaberete pravu i kvalitenu četkicu. Ipak, novost na make-up tržištu je sunđer (poznat i kao beauty blender).

Njegova jedina mana je bila to što bi brzo upio puder/konturu koju nanosite, ali i taj je problem rešen, jer je na tržište izašao i gumeni sunđer kojem se to nikako ne može dogoditi. Pritom je još mekši i lakše se čisti.

Ako se još uvek niste oprobali u konturi – to i nije neki problem. Kako ne biste izgledali samo još gore posle ovog postupka, možete pogledati hiljade videa koji kruže na YouTube-u!

Svakako, kontura je veliki hit na makeup tržištu, a kako biste i vi bili u trendu, deli vas samo nekoliko stvarčica i vaše ogledalo. Pa, šta čekate? 🙂

Nikolina Budimir – Bekan
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp