Search
Close this search box.

Tri najteže, ali najisplativije životne veštine

Život nas često iscrpljuje i zbunjuje i čini da nam zatreba sveznajuća knjiga koja može dešifrovati sve što nam postojanje na ovoj planeti servira. Ovo je naročito istinito kada su u pitanju neke od najvrednijih životnih lekcija, koje se maskiraju u zastrašujuće i naizgled nepremostive izazove.

U pokušaju da ,,uredimo“ tu nedokučivu mapu, izdvajamo životne veštine koje su, priznajemo, teške za savladati, ali su ekstremno isplative jednom kada njima ovladamo.

Slušanje

Možda mislite da ste savladali ovo još u osnovnoj školi, ali iznenadićete se koliko odraslih se još uvek bori sa ovim – naročito na radnom mestu. Mnogi od nas su toliko preokupirani nekim drugim stvarima – instant porukama i telefonima koji ne prestaju da zvone – a naš mozak ne može da podnese neograničen priliv informacija. Predlažemo da aktivno slušate ideje onih oko vas, umesto što se fokusirate samo na to da iskažete svoje. Sve je mnogo lakše kada ste svi na istoj strani.

Biti prisutan u trenutku

present

Ova bitna stavka možda može delovati prirodno kada ste dete, ali potrebna je aktivna koncentracija na ovo kada ste odrasli. Ljudi su jednostavno manje srećni kada im misli previše lutaju, a ne fokusiraju se na sadašnji trenutak. Oko 47% vremena mislimo na nešto drugo, a ne na ono što trenutno radimo – ovo je navika koja definitivno sputava osećaj sreće.

Bodrenje sebe

Verovali ili ne, treća veština nije iščupana iz neke knjige o samopomoći. Ipak, korisna je onda kada shvatite da pecanje komplimenata od drugih ne vredi ništa ako same sebe ne podržavate i nemate samopouzdanje. Jer, na kraju krajeva, nije bitno šta drugi misle o vama, već šta vi mislite o sebi. Taj nivo samopouzdanja je potrebno dostići, kao i sposobnost da verujete u sebe kada niko drugi to ne čini.

Postoji li nešto što biste vi dodali na ovu listu? Podelite svoje iskustvo sa nama u komentarima!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp