Search
Close this search box.

Važno za sve buduće mame: Da li je zaista važno da uradite prenatalni test?

Ne postoji lepši trenutak u životu žene, od onog u kome sazna da u svojoj utrobi nosi novi život, plod iskrene ljubavi nje i njenog partnera. Od tog trenutka iz dana u dan u njoj se budi majčinski instikt i ona svakodnevno počinje da brine za zdravlje svoje bebe i da vrši, kako zdravstvene, tako i tehničke pripreme za njen dolazak na svet.

Jedna od najdragocenijih stvari, tokom 9 meseci iščekivanja jeste bezbrižnost, a upravo zbog toga smatramo da bi svaka trudnica u toku prvog trimestra trudnoće trebalo da uradi prenatalni test, kako bi bila sigurna da je sa bebom sve uredu i kako bi spokojno čekala da na svet donese novi život.

Prenatalna dijagnostika je oblast medicine koja se tokom poslednjih godina stalno razvija i pruža mogućnost budućim roditeljima, da na vreme, već u prvom trimestru trudnoće otkriju da li njihova beba nosi neku genetičku nepravilnost i ako nosi, o kojoj je nepravilnosti reč. Tokom prošle godine u Srbiji je urađeno oko 4000 prenatalnih testova, a taj broj iz godine u godinu raste, jer je sve veći broj žena svestan značaja bezbrižne i zdrave trudnoće.

O prednostima prenatalnog testa i svim benefitima, koje on donosi trudnicama pričali smo sa Borislavom Simovićem, molekularnim biologom – embriologom, koji u kompaniji CORP iPS radi kao medicinski saradnik za prenatalni test VERIFIED.

Kada pozovu telefonom, mame već prepoznaju njegov glas, koji im uliva poverenje struke. Nesebično sa svojim kolegama deli naučne činjenice, stavljajući svoje strukovno znanje u službu budućih roditelja i stvaranju srećnih porodica, jer i sam uživa u odrastanju svoga sina Aljoše i zna koliko je roditeljstvo dragoceno!

Zašto je važno da svaka trudnica već od 10. nedelje uradi prenatalni test?

Prvi trimestar je izuzetno važan jer se upravo tada procenjuje rizik od genetskih poremećaja u trudnoći. Nakon ultrazvuka koji se radi obično između 10. i 14. nedelje trudnoće trudnica se opredeljuje za neku od dostupnih neinvazivnih ili invazivnih metoda.
Na osnovu samo jedne epruvete majčine krvi, uz pomoć najsavremenije tehnologije, VERIFIED ekspertski test skenira slobodnu DNK bebe već od 10. nedelje trudnoće. Ovim postupkom koji je potpuno neinvazivan, analiziraju se anomalije na hromozomima i time se saznaje da li će dete biti zdravo, ili će bolovati od nekih sindroma. Ako se uradi ovaj test, nije potrebno raditi dabl i tripl test koji se rade u prvom trimestru.

Kojim starosnim i drugim grupama je namenjen prenatalni test?

Već od samog početka trudnoće, jedna od glavnih briga budućih mama je da li je beba u stomaku zdrava. Iako su prenatalni testovi, kao što je VERIFIED, ranije bili preporučivani samo trudnicama koje imaju povećan rizik od hromozomopatija i povišene godine starosti (preko 35 godina), sada
se on preporučuje svim trudnicama, ukoliko žele da budu sigurne u genetsko zdravlje svoje bebe.

Ima li potrebe da ga rade mlade, zdrave, trudnice?

Generalno, više pažnje se posvećuje trudnicama starijim od 35 godina, ali statistike pokazuju da je nažalost veći broj trudnoća sa Daunovim sindromom upravo kod mlađih trudnica, jer često ne može sve da se vidi na ultrazvučnom pregledu u ranoj trudnoći. VERIFIED test može da radi
svaka trudnica koja vodi jednoplodnu i blizanačku trudnoću.

Mnogo je prenatalnih testova na tržištu. Zašto bi trudnice trebalo da izaberu baš VERIFIED test?

Prilikom odabira prenatalnog testa važno je znati koju tehnologiju test koristi za otkrivanje hromozomskih poremećaja. VERIFIED koristi trenutno najsavremeniju tehnologiju koja sekvencionira ceo genom i pruža najveći nivo informacija budućim mamama. Ova tehnologija nam omogućava da dobijemo pouzdane rezultate i sa niskim fetalnim frakcijama (udelima bebine DNK u krvi majke), što neki testovi ne mogu i zbog toga VERIFIED ima najmanji procenat ponovljenih rezultata.

Mnogo se polemiše o ceni testa, a Verified ima nekoliko testova. Koji test od ponudjenih izabrati?

Upravo zbog toga i postoji više paketa shodno potrebama trudnica, a bazirano na kliničkim informacijama o trenutnoj i prethodnim trudnoćama. Svakako, ukoliko postoji opterećena porodična anamneza, istorija spontanih pobačaja ili trudnoće nastale vantelesnom oplodnjom preporuka je da se uradi malo detaljniji paket za maksimalnu sigurnost.
Važno je da se konsultuju sa našim medicinskim timom pre nego što urade test.

Imate li neke pogodnosti za plaćanje testa?

Test je moguće platiti odjednom i na rate. Obezbedili smo našim trudnicama plaćanje putem kredita do 6 rata bez kamate i opciju do 12 mesečnih rata.

Kada je test negativan, to znači da je sa bebom sve u redu. Na koje bolesti se testira uzorak krvi uzet od mame?

VERIFIED test identifikuje kada u nekom paru ima manje ili više hromozoma od normalnog broja. Kada hromozom nedostaje, ili ih ima više, to stanje se naziva „aneuploidija“. Aneuploidije mogu biti povezane sa fizičkim i mentalnim poteškoćama različitog nivoa uticaja na bebin život.
VERIFIED test otkriva najčešće trizomije kao što su trizomija 21 (Daunov sindrom), trizomija 18 (Edvardsov sindrom) i trizomija 13 (Patau sindrom). Test takođe može da pokaže promene u broju polnih hromozoma, kao što je prisustvo samo jednog hromozoma X – monozomija X (Tarnerov sindrom) – ili trizomije XXX (trostruki X sindrom) kod žena. Kod muškaraca, moguće je da beba ima dodatni X hromozom – trizomija XXY (Klinefelterov sindrom) ili dodatni Y hromozom – trizomija XYY (Džejkobsov sindrom). Takođe je moguće otkriti i određene mikrodelecije – strukturne promene na samim hromozomima, kao što su DiDžordž i Prader-Vili sindrom. Od sada
postoji mogućnost analize SVIH hromozoma bebe za maksimalnu sigurnost.

Kao što smo napomenuli, procedura je veoma jednostavna i bezbolna.
Kako izgleda i za koliko dana stižu rezultati?

Uzorak venske krvi trudnice se uzima u najbližoj laboratoriji i test je moguće uraditi u celoj Srbiji i tokom vanrednog stanja. VERIFIED prenatalni test nije analiza krvi čiji rezultati zavise od obroka. Krv možete dati u bilo koje doba dana bez obzira na to da li ste pili ili jeli nešto, ali je preporuka da se krv izvadi ujutru zbog bržeg slanja u laboratoriju. Neophodno je naglasiti ukoliko primate posebnu terapiju. Rezultati stižu u proseku za 6 do 10 radnih dana.

Prenatalni testovi su u razvijenijim zemljama obavezni. Da li će taj trend doći u kod nas?

To je sasvim izvesno da će se desiti u jednom momentu, posebno zbog toga što se npr. dabl test više ne radi u nekim zdravstvenim ustanovama ni kod nas. Ova tehnologija je i dalje skupa čak i za neke evropske zemlje, ali je svakako njeno mesto u perinatologiji izuzetno značajno. U nekim
evropskim zemljama zdravstveni sistem je uključen u finansiranje jednog dela analize, što nažalost i dalje nije slučaj u našem zdravstvenom sistemu.

Šta kada je test pozitivan?

U slučaju da je test pozitivan na neku od hromozomopatija radi se najčešće amniocenteza u dogovoru sa trudnicom i njenim odabranim ginekologom kojom se potvrđuje nalaz testa koj je precizan 99%. Postoji mala verovatnoća da se rezultati testa ne odnose na hromozome bebe,
već na hromozomske promene posteljice (tzv. izolovani mozaicizam posteljice) ili majke (tzv. hromozomski mozaicizam majke) sa stopom lažno pozitivnih rezultata od 0,2%. Zbog toga je važno uraditi amniocentezu nakon pozitivnog rezultata testa kako bi se donela informisana odluka
o daljem toku trudnoće.

Roditeljima je, posle zdravlja bebe, koje je na prvom mestu, bitan i pol bebe. Da li je prošle godine bilo više dečaka ili devojčica?

Bilo je više devojčica! 🙂 Prvi u Srbiji smo osmislili poseban koncept-iznenađenje, kutiju sa balonima za otkrivanje pola deteta koja, na zahtev, stiže budućim roditeljima na kućnu adresu i predstavlja posebnu i dragu uspomenu.

Koja je vaša preporuka za buduće roditelje, posebno za mame?

Sada kada imaju mnogo više vremena na raspolaganju, bitno je da maksimalno, uprkos svemu, uživaju u trudnoći i da sebi udovolje, da se zbliže sa partnerom što je više moguće kako bi se zajedno pripremili za dolazak novog člana porodice!

Ružica Petronijević

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp