Search
Close this search box.

Zašto će vas poseta Italiji učiniti boljom osobom

Pretpostavljamo da u ovom trenutku mislite: ,,Zašto bi nam bila potrebna bilo kakva dodatna motivacija da odemo u ovu zemlju?”

Jezera okružena planinama, šarena brda puna vinograda, gradovi koji datiraju iz daleke prošlosti i obala izvajana poput najlepših Mikelanđelovih skulptura. Italija i te kako ostavlja bez daha. Atmosfera u ovoj zemlji je neopisiva rečima. Dok šetate starim ulicama, upijate toskansko sunce i jedete kornet straćatele, definitivno se možete zapitati ima li šta bolje u životu. Može li ova zemlja biti još lepša?

Evo zašto je odgovor na to pitanje nije samo da, nego si certo!

summer-in-florence-12

  1. Naučićete da uživate u haotičnom svetu

Čak će i vaši najdetaljniji planovi pasti u vodu u nekom trenutku kad ste u Italiji. Red vožnje autobusa neće imati smisla, a restoran će se otvoriti (ili zatvoriti) u neko sasvim drugo vreme. Italija ne prati ničiji raspored osim svog, što definitivno može da iznervira čoveka koji je naviknut na zahvalnost i poštuje izreku: ,,mušterija je uvek u pravu”. Ali znate šta? Hvala im na tome. Italija nas podseća da nismo centar sveta, koliko god mi mislili da zaslužujemo takvu vrstu pažnje. Život je ipak najbolje živeti van naših očekivanja.

Italy1(1)

  1. Osećaćete se bolje jer se trudite

Ako naučite da koristite makar nekoliko ključnih fraza na italijanskom, to može oduševiti i najmrzovoljnije prodavce. Budući da se italijanski retko govori van granica zemlje, meštani će se naprosto ozariti kada čuju da stranac pokušava da najpre priča njihov jezik, a ne da odmah pretpostavlja da oni znaju engleski. Možda užasno govorite italijanski, ali vaš pokušaj će naići na zahvalan osmeh i uljudnu ispravku. Zar ne bi svima nama dobro došlo malo ohrabrenja da se suočimo sa strahovima? Da prestanemo da brinemo o savršenstvu i jednostavno probamo nešto. Italija je odlično mesto za početak.

summer-in-florence-13

  1. Primetićete jednostavne stvari

U slučaju da niste izdvojili pet minuta da uživate u ukusu mocarele sa maslinovim uljem i svežom paprikom, verujte nam, propustili ste dosta. Svoj nedostatak preciznosti u vremenu Italija i te kako nadoknađuje preciznošću kada je ukus u pitanju. Najjednostavnije kombinacije sastojaka probudiće vaše čulo ukusa bolje nego bilo kakav delikatesni specijalitet! Ne treba vam luksuz: gledajte kako bronzani novčići rone ka dnu fontane; neka vas limunovo drveće prati dok šetate. Lepota Italije će istrenirati vaša čula i naučiti vas jednu vrlo važnu lekciju, a to je da nam je jako malo potrebno da budemo srećni što smo živi. Garantovano ćete to shvatiti upravo u ovoj zemlji.

summer-in-florence-26

  1. Gledaćete na istoriju drugim očima

Dok obilazite muzeje, vrtove, palate, čak i malena sela, stvorićete bolju sliku o svom trenutnom mestu u vremenu. Istorija više nije samo čas koji morate da odslušate, već služi kao propratna pozadina dok kupujete namirnice, pijete espreso ili isprobavate farmerice. Kroz kaldrmisane ulice odzvanjaju priče, a mermerni stubovi nose težinu nebrojenih godina. Mi smo tu stigli kroz nekoliko sati, sa flašicom vode u ruci i nijednom brigom na svetu. Cenićete ovaj paradoks i razviti razumevanje prema starijim stvarima. Videćete izbliza šta su prethodni vekovi ostavili za sobom, i shvatićete da su sve naše priče zapravo isprepletane.

Italy3(1)

  1. Prestaćete da gledate u telefon

Ko uopšte želi da gleda u mobilni dok šeta Firencom? Ili plovi jezerom Komo? Ili gleda zalazak sunca u Bariju? Može vam se učiniti da je vreme stalo dok uživate u ovakvim prizorima – ili proleteti dok vas nije briga. Svi možemo mnogo dobiti ako malo manje gledamo u ekran, a Italija je odlična za takvu vrstu detoksikacije.

Da skratimo, shvatićete da je život prilično jednostavan. U Italiji, ali i bilo gde drugo. Jedite dobro. Volite ludo. Stavite porodicu (i prijatelje) na prvo mesto.

Put u Italiju će staviti vaš život u perspektivu, a perspektiva je najbolja za početak kada vam je ,,biti bolja osoba” u planu.

Gde ste vi putovali, a da je to uticalo na vaš život? Recite nam u komentarima.

foto: The Londoner, Nicole Ziza Bauer
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp