Crêpe brûlée palačinke novi su recept koji smo pronašli na Instagramu i ponovo se zaljubili u ukus francuske kuhinje.
Cellulite_factory donosi idealnu kombinaciju hrskave, karamelizovane korice i mekanog fila. Iako je reč o desertu jednostavnom za pripremu, ove palačinke sinonim su za luksuz i ukus rezervisan za posebne prilike.
Pročitajte: Gastro preporuka: Gde na brunch ovog vikenda?
Sastojci:
- dva jaja
- jedna kašičica šećera
- 250 ml mleka
- 50 ml gazirane vode
- prstohvat soli
- 120 g glatkog brašna
Punjenje:
- dva žumanceta
- 10 g gustina
- 70 g vanilinog šećera
- 200 ml mleka
U činiji sjedinite jaja, šećer, 100 ml mleka i brašno. Ostatak mleka dodajte zajedno sa vodom i mešajte dok se masa ne sjedini. Na jakoj vatri zagrejte tiganj za palačinke. Počnite pripremu palačinki, a kada se zarumene sklonite ih s tiganja.
U drugoj posudi sjedinite žumanca, gustin i šećer. Dodajte 80 ml mleka i mešajte dok se grudvice ne razbiju. U loncu prokuvajte ostatak mleka do ključanja. Zatim, smanjite vatru i uz mešanje dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte uz mešanje oko pet minuta. Sklonite sa vatre i prebacite u posudu, pokrijte je streč folijom i ostavite deset minuta da se ohladi.
Nakon toga, dodajte krem u palačinke i smotajte ih. Pospite šećerom, a zatim ih karamelizujte brenerom. Ukoliko ga nemate, možete ih karamelizovati u rerni na 190 stepeni.
Foto: @maicookbook