Search
Close this search box.

Danas je 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Na prvom feminističkom skupu feministkinja iz Latinske Amerike, održanom 1981. godine u Bogoti, 25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Nije se naravno samo feministički pokret borio protiv ovog animalnog, ljudskog poriva, ali već 37 godina, od kada se o ovom problemu polemiše i javno, nasilje odnosi sve više žrtava.

Od 2006. godine, od kada je u Srbiji na snagu stupio zakon o nasilju u porodici broj žrtava konstantno se povećava. Samo prošle godine bilo je 9300 zlostavljanih, od čega je 4415 žena i 3787 dece, žrtava nasilja.

Ovi podaci svedoče o tome da naša svest još uvek nije dovoljno razvijena da shvatimo punu važnost i težinu samog čina nasilja. Zato je ovo svojevrstan apel da se osvestimo.

Pre svega, ni jedna žena ne bi smela da pristane da trpi nasilje, danas kada zna da je zakon na njenoj strani. Potrebno je da shvatimo da nasilje ne sme biti tabu, da svaka od njih može spasiti sebe, samo ako se obrati za pomoć, bilo kojoj od nadležnih ustanova.

Ni jedna žena ne bi trebalo da opravda nasilje nad sobom, a posebno ne bi smela da zavarava sebe rečenicom: “Neće se ponoviti.”

Žena je po prirodi jaka, sposobna, borbena, izdržljiva i hrabra. A kao takva, mora u sebi pronaći snage da se bori za sebe, svoj život i svoju budućnost, a ako je majka, onda prvenstveno za sigurnost i budućnost svoje dece.

Ovim putem želimo da zamolimo žene da ne ćute o nasilju!

Vi ste toliko lepe, nosite toliko važnih uloga kroz život, a pre svega podarujete nove živote, koji su vrednost koja nema cenu. Vaša je dužnost da se suprostavite i spasite sebe i sve druge oko sebe! Nemojte se stideti, već recite ne nasilju!

Želimo još da apelujemo na svaku osobu koja je makar jednom svedočila nasilju nad ženam, ili bilo kojoj vrsti nasilja. Ne smete o tome ćutati i biti pasivni posmatrač. Vaša je obaveza da pomognete osobi, koja je žrtva nasilja, da je zaštitite i zahtevate od nadležnih lica da nasilniku propiše potrebne sankcije.

5 žena koje već vekovima inspirišu!

Humanost je u osnovi svakog ljudskog bića i zato vas pozivamo da reagujete! Da se o tome priča i da se narod napokon osvesti.

Svaka žena je vredna poštovanja, nežnosti i lepe reči. Ona je uvek nečija majka, sestra, a pre svega, ona je nečija ćerka. Zaslužuje pravo na normalan život, bez nasilja.

Da se svakoga dana setimo žene koju volimo celim bićem, da poželimo da se borimo protiv nasilja, da se osvestimo i podstaknemo žene da se bore za svoje pravo – slobodnog života i da se osmeh vrati na izmučena lica! Danas apelujemo na vas!

Teodora Vuković

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp