Osećanja koja potiskujete otkrivaju koliko ste zapravo emocionalno zreli

Vaša potisnuta osećanja govore u prilog vašoj emocionalnoj zrelosti, odnosno, psiholozi tvrde da ste emocionalno zreli onoliko koliko sebi dopuštate da osećate. Sa druge strane, vaša osobina da selektivno birate šta ćete osećati čini vam se kao blagoslov, jer je to vaš put u zonu komfora. Pa ipak, osećanja koja ste odabrali da potisneta govore o vama mnogo više nego što mislite.

Kada svesno isključite neka osećanja mnogo energije trošite kako biste ih zapravo držali pod kontrolom. Međutim, vi nemate uvek dovoljno energije, neki dani su stresniji od onih drugih, a kada ste iscrpljeni, vaše emocije pronalaze put napolje, bilo da je reč o snovima ili podsvesti, a kada konačno izbiju na videlo, potisnute emocije ne ostavljaju vas na miru.

Bol i patnja dolaze od vaše nesposobnosti da prihvatite ono što jeste, pa ipak, ako želite da prebolite, prvo morate istinski da odbolujete. Sve dok se ne suočite sa svojim bolima, gubicima i strahovima i dok ih potpuno ne preživite i ne prevaziđete, nećete imati priliku da sebe upoznate u potpunosti.

Kroz ceo život vodili ste se razumom, kontrolisali ste emocije, osećanja, a sve u želji da ne dopustite da vas ma ko povredi. I ne samo to, plašili ste se da vas drugi ne ocene kao emotivnog slabića, zbog čega ste svoja osećanja gurali pod tepih. A ustvari strah od suočavanja sa sobom i drugima, samo vam je drastično otežao okolnosti.

Onda kada uz sav trud ne možete više da kontrolišete svoja osećanja postajete anksiozni. Međutim, iako ste svesni da ste pogubili sve konce vi i dalje ne želite da se suočite sa svojim emocijama.

Onda kada izgubite i poslednji atom snage prepustićete se i pustiti osećanjima da vas preplave, a kada se to desi i proživite sve potisnuto shvatićete da ste vi neka potpuno druga, nova i snažnija osoba, za kojom ste toliko dugo tragali, a koja je tek sad emotivno sazrelila i hrabro istupila pred vas.

Suočavanje sa bolom je teško, pomalo i strašno, ali je potiskivanje emocija poražavajuće. Kada konačno to shvatite bićete dovoljno zreli i stabilni da se suočite i iznesete sa svakom teškoćom koju život servira pred vas.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp