Koliko je šetnja zaista važna!?

Šetnja i boravak u prirodi su nešto što je potrebno svakom čoveku. Sve više vremena provodimo kod kuće ili u kancelariji, u fotelji i za računarom. Zbog toga je veoma važno da bar deo svog slobodnog vremena iskoristimo za šetnju. Pešačenje pokreće rad srca i svih mišića, veoma je korisno za zdravlje i za poboljšanje naše kondicije. Ukoliko ste u mogućnosti da šetate u prirodi, ova aktivnost uticaće još bolje na vas.

Kako šetnja poboljšava naše zdravlje

Redovna šetnja smanjuje rizik od hroničnih bolesti i snižava nivo holesterola, a priznaćemo da je ovo tegoba koju u današnje vreme ima većina populacije – kako starije tako i mlađe. Šetnje uzbrdo i nizbrdo su veoma zdrave i potrebne ljudskom telu. Zanimljivo je da šetnja nizbrdo ima dva puta jači učinak na smanjenje nivoa šećera u krvi.  

Šetanjem ćemo povećati kapacitet pluća i osnažiti srce. Šetnja različitim tempom će ubrzati rad srca i ojačati naš organizam, a boravak na svežem vazduhu će smanjiti visok krvni pritisak. Savetujemo vam da ukoliko idete u duže šetnje ponesete štapove za pešačenje, jer ćete time postaći rad mišića gornjeg dela tela. 

Šetnjom jačamo kosti i njihovu strukturu i smanjujemo rizik oboljenja od osteoporoze. Šetnja brdom ili planinom će ojačati naše kosti i mišiće. Ukoliko ste u mogućnosti birajte planinske staze u prirodi jer su mnogo nežnije za vaše zglobove od betona ili asfalta. Takođe ćete šetnjom po neravnom terenu poboljšati svoju ravnotežu i izdržljivost.  

Boravak u prirodi utiče i na naše mentalno zdravlje, poboljšava koncentraciju i utiče na kreativnost. Šetnja poboljšava raspoloženje i umanjuje osećaj teskobe i depresije. Vašem umu, kao i telu, prijaće boravak u prirodi. 

Ukoliko ste skloni tome da stalno preispitujete svoje postupke i svoj um konstantno zatrpavate negativnim emocijama onda će šetnja u prirodi biti pravi filter za vas. Za razliku od vežbanja u zatvorenom prostoru, dok boravite u prirodi pred vama će se stalno smenjivati različiti krajolici.  Upravo ta slika prirode će vam omogućiti da se opustite i bar na trenutak zaboravite svakodnevne probleme kojima ste opterećeni.  

Šetnja ima uticaj i na naš fizički izgled. Telo je pod naporom, a samim tim gubimo i kalorije i kilograme. Intenzivnom i brzom šetnjom po brdovitom terenu utrošićete oko 400 kalorija na sat vremena. Ono najvažnije je da ćete šetnjom masne naslage i salo pretvarati u mišiće. Krenite sa kraćim šetnjama, a kako se vremenom vaša kondicija bude popravljala povećavajte broj kilometara i pojačajte zahtevnost terena.

Istraživanja su pokazala da dugotrajno pešačenje povećava antioksidativni kapacitet, što ubrzava proces oporavka obolelih osoba. Osobe koje su preležale neku tešku bolest poput raka će se sigurno osećati bolje u prirodi uz male napore za svoje telo. Naravno šetnju ili bilo kakav trening uvek prilagodite vašem zdravstvenom stanju.  

Ukoliko želite biti zdravi, vitki i vitalni, napunite ranac i pravac u šetnju.

Za još zdrave inspiracije, kliknite ovde!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp