Search
Close this search box.

Da li je rano ustajanje zaista zdrava navika, koja će vam život promeniti na bolje? Ovih 6 činjenica govori u prilog tome!

rano ustajanje

Sa toliko obaveza i ciljeva, koje sebi postavljamo na dnevnom nivou, ponekad nam se stvarno čini da 24 časa nisu dovoljna. Još jedna velika stvar je količina razočarenja, kada shvatimo da nismo uspeli da obavimo ni približno onoliko obaveza, koliko smo planirali.

Kada malo bolje razmislimo, možda ipak možemo ukrasti vreme za svoje obaveze, kako bismo dan završili zadovoljni i “mirne glave”. Potrebno je samo da počnemo da ustajemo ranije i to ustajanje pretvorimo u naviku, odnosno da posle nekog vremena zaista i postanemo jutarnji tip osobe.

Da biste prevazišli želju za snom od samo još 5 minuta, koji se obično oduži na pola sata, do sat, želja za ranim buđenjem mora biti svesna odluka, zbog koje znate da ćete ranije ustati, bez odlaganja, jer će to poboljšati kvalitet vašeg života!

Pročitajte: Da li koristite maske za spavanje? Vreme je da počnete i to iz ova 4 razloga!

Kada započnete sticanje navike ranog ustajanja, uvidećete koliko je zapravo prijatno imati jutarnju rutinu samo za sebe, da svoj dan započnete i isplanirate bez žurbe, zadovoljni i sa osećajem da danas zaista ništa neće izmaći kontroli.

Postoji nekoliko prednosti, u kojima uživaju svi ranoranioci, a koje svaki vaš dan mogu učiniti produktivnijim, ukoliko se odlučite da i vi postanete jedan od njih:

Kreirajte jutarnju rutinu

Kreiranje jutarnje rutine podrazumeva veću odgovornost, pre svega prema sopstvenim potrebama, a onda i prema obavezama koje vas tokom dana očekuju. Kada odaberete svoje jutarnje rituale, u kojima ćete uživati, dosledno ćete ih sprovoditi svaki dan i tako kod sebe stvoriti naviku da budete odgovorni prema svojim obavezama, dosledni, a imaćete i motivaciju da sve što ste tokom jutra isplanirali, sprovedete do kraja.

Dobićete dozu produktivnosti

Kada se ranije probudite imate vremena da se pripremite za dan pred vama, da budete za korak ispred svega što vas očekuje, da promislite o svom danu i organizujete ga tako da maksimalno iskoristite svu svoju efikasnost, što će dovesti do toga da svaki dan završite na najproduktivniji način.

Donesite prave odluke i kreativne ideje

Nakon sna, naš mozak je odmoran i upravo u tim prvim časovima nakon buđenja, imaćete najkreativnije ideje i bićete sposobni da o svemu objektivno razmislite, kako biste doneli ispravnu odluku. Međutim, ako ustajete 5 minuta pred odlazak za posao nećete imati vremena za to. Rano ustajanje vam pruža luksuz da neko vreme provedete sami sa svojim mislima i iz njih izvučete ono što je za vas najbolje!

Steći ćete više zdravih navika

Samo rano buđenje je jedna od najboljih navika koju imate, a uz to ćete usvojiti i neke veoma zdrave navike za koje inače ne biste imali vremena. Pre svega, imaćete vremena za doručak, bez koga zaista ne bi trebalo da izađete iz kuće. Uz to, možete odvojiti 20-ak minuta za jutarnji trening, koji će povećati nivo vaše energije. Napravićete spisak obaveza, što će vas učiniti bolje organizovanom osobom i sačuvaće vas nepotrebnog stresa.

Dakle, rano buđenje, podrazumeva dodatno vreme za usvajanje navika, koje će vam zaista prijati.

Imaćete vremena da se opustite

Rano ustajanje poboljšava našu pronduktivnost upravo jer nam omogućava da na miru isplaniramo svoj dan, uz jutarnju kafu, imamo osvežavajući tuš pre posla, spremimo se na tenane, razmislimo o “životu i smislu” i iz kuće zaista izađemo rasterećeni i bez stresa, spremni da svoje obaveze odradimo efikasno, jer zašto ceo ovaj dan jednostavno ne bi bio uspešan?

Vreme za sebe i svoje misli preduslov je za produktivno vreme na poslu.

Pročitajte: Kako vam jutro može upropastiti dan

Kvalitetniji san

Rano ustajanje, podrazumeva da na spavanje odlazite na vreme, kako biste imali snage da ujutru ustanete kada alarm zazvoni. Ako u krevet odete malo ranije, kvalitet sna će vam se automatski poboljšati, budićete se odmorni i bez dugog odlaganja, a što je najvažnije, imaćete energije za dan pred sobom.

Rano ustajanje je nešto što će zaista biti level up za vaše zdravlje, produktivnost, psihu, ali i za životni stil i samozadovoljstvo. To je jedna od najzdravijih navika, koju možete vrlo jednostavno usvojiti i samim tim zaboraviti na jutarnji stres, već imati početak dana, samo za sebe, da bar tada uživate u miru i tišini sami sa svojim mislima. Tih sat, dva, verujte nam na reč, postaće vaš omiljeni deo dana!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp